Den nemme belægning

25 July 2020 Pia Nielsen

editorial

Navnet ærtesten kommer af de afrundede kanter, som de små natursten har. Gravet op fra bakker eller søer fås stenene i en smuk farveblanding, der passer til enhver bolig. Ærtesten giver en fleksibel og holdbar løsning til både indkørslen og terrassen… hvorfor ikke vælge en belægning, du kan lægge selv?

Hvordan kan du bruge ærtesten?

De små natursten varierer i størrelserne, men er alle mellem 8 og 16 mm. Hvis stenene er mindre, kaldes de for perlesten og nummeret større kaldes ofte for nøddesten. Du kan bruge ærtesten som belægning i indkørsler, på terrasser og havegange.

Du kan også anvende ærtesten som bunddække under hække, træer, buske og i bede. For et vedligeholdelsesfrit blomsterbed vælger mange at lægge en ukrudtsdug under ærtesten mellem blomsterne. 

Det er nemt selv at lægge ærtesten, hvor du ønsker dem. Du køber dem som regel i store bigbags, eller får dem leveret med en vognmand. Med en simpel trillebør og en rive kan du selv fordele stenene ud. 

Derfor er ærtesten et genialt valg!

Ærtesten fås ikke i én farve, men kan købes efter farvetone. Farvetonen – det vil sige den farve, der er fleste sten af – afhænger af hvor stenene er gravet op: I søer eller bakker. Bakkesten har ofte en lysere farvetone, mens sø-ærtesten som regel er lidt mørkere. 

Fordelen ved de mange farver i ærtesten er, at den farve bolig, som du placerer dem i nærheden af, vil træde naturligt frem. Hvis du placerer ærtesten i indkørslen ved et rødt murstenshus, vil de røde sten i blandingen således virke mere tydelige. 

Størrelsen er en anden stor fordel ved ærtesten. Modsat de små perlesten har ærtesten en størrelse, der gør, at de ikke så nemt sætter sig fast i dæk og skosåler. Den lille størrelse gør dog, at de fortsat er nemme at flytte på og rive for ukrudt. 

More articles