Huskøb – hvem udfærdiger skødet?

16 January 2019 Camilla Skøtt

editorial

Har du købt hus, ejerlejlighed eller sommerhus – eller er du ved at gøre det – så ved du også, at der skal et skøde til, når handlen skal berigtiges. Men er det køber eller sælger, der skal sørge for skødet – og hvem skriver det?

Der er ingen faste regler for, om det er køber eller sælger, der skal udfærdige skødet; det aftales individuelt i købsaftalen. Dog vil det som oftets være købers advokat eller rådgiver, der udfærdiger det.

Advokaten laver et udkast, der sendes til godkendelse hos sælger, og når det er godkendt af begge parter, underskrives det af både køber og sælger. Herefter venter købers advokat på at høre fra sælgers bank, der skal oplyse, at alle gamle lån er aflyst – og herefter frigives pengene til sælger.

Derfor er det ofte købers opgave

“Det er forskelligt fra handel til handel, hvem der påtager sig opgaven med at udfærdige skødet, men som køber, bør du altid ønske at gøre det,” fortæller Javed Aslam fra eboligadvokat.dk. “Den der udfærdiger skødet har hånd i hanke med, hvor hurtigt det går, og som køber er du altid interesseret i at få berigtiget aftalen så hurtigt som muligt.”

Der er to udgifter forbundet med skødet: udgiften til advokaten og tinglysningsafgiften til staten. Udgiften til advokaten ligger som regel omkring 2.000-2.500 kr., mens tinglysningsafgiften udgør 1,6% af det samlede lånebeløb plus 1.660 kr. 

Kan du selv udfærdige skødet?

Som udgangspunkt er der intet i vejen for, at du selv udarbejder skødet, men det er ikke noget, vi anbefaler. Skødet skal skrives med korrekt formulerede sætninger i et kringlet juridisk sprog, og hvis der er bare den mindste fejl, kan det have store konsekvenser – i sidste ende kan det betyde, at boligen ikke er overdraget korrekt til køber.

Vil du vide med om udfærdigelse af skøde, kan du læse videre på https://eboligadvokat.dk/skoede/ 

 

More articles