Hvad er medicinmisbrug?

03 August 2019 Astrid Pedersen

editorial

Når man er syg, lider af kroniske smerter, har været udsat for et traume eller har gennemgået en operation, er det normalt, at man i kortere eller længere perioder har brug for smertestillende medicin. Denne medicin udskrives som regel af lægen, hvis der er brug for medicin, som er stærkere end de medikamenter man kan få i håndkøb på apoteket. Denne type medicin er ofte en del mere virksom over for kraftige smerter. Og flere typer læge ordineret medicin har tilmed side effekter, som kan være afhængigheds skabende.

Hvordan opstår et medicinmisbrug?

Et decideret medicinmisbrug opstår i det øjeblik, man er blevet afhængig af medicinen for at kunne fungere til hverdag – også selv om de smerter, som gav anledning til udskrivning af recepten til at begynde med, ikke længere er til stede. Såkaldte opioider er i søgelyset for at være særligt afhængigheds skabende. Opioider er smertestillende medikamenter, som emulerer effekten fra opiater så som morfin eller heroin. Ud over deres smertestillende og muskel afslappende effekt, medfører indtag af opioider (for eksempel Tramadol, Oxycontin eller Fentanyl) også en ganske behagelig rus, idet dopamin niveauet i hjernen øges.

Herved sættes kroppens egen produktion af dopamin på standby – og tager man opioider over en længere periode og i større mængder, risikerer man at forskubbe balancen helt og aldeles. Dette kan medføre, at man ved ophørt indtag oplever depression og en tilstand, som ligner abstinenser efter heroin. Derfor er det vigtigt, at man opsøger professionel hjælp til afvænning fra medicinmisbrug.

Hvordan kommer man ud af et medicinmisbrug?

På et professionelt misbrugscenter kan du få hjælp til afgiftning og afvænning. Behandlingscenter Søby Park har mange års erfaring med afvænning af medicinmisbrugere, og en høj succesrate blandt tidligere patienter på centeret. Du kan læse mere om selve behandlingen og afvænnings forløbet på behandlingscentersoebypark.dk

More articles