Hvordan finder du ud af, om du har angst?

07 June 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

For folk, der aldrig har oplevet, hvordan det vil føles at have egentlig angst, så vil de måske mene, at man da vil kunne mærke, om man er bange, panisk, nervøs eller noget lignende og så reagere derefter.

Men det svære ved angst er blandt andet, at det kan gøre en så handlingslammet, mens man oplever det i fuld flor i eksempelvis et angstanfald eller en periode med længere oplevelser med angst i vedvarende grad.

Det med at beskrive, hvordan man burde kunne analyse sig selv, er lidt sat ud af spil.

Du skal forestille dig det som, at alt lys er slukket, men man løber stadigvæk rådvild rundt inde i sig selv uden at kunne finde kontakten. Overvågningskameraet er slået til, men der er ikke sat bånd i.

Det vil lidt mere udredt betyde, at ens analyseapparat, der skal være den rationelle instans for en, når der sker uheld, er sat ud af spillet, og man kan hverken samle tankerne eller holde styr på sig selv.

For de værst ramte kan angst blive invaliderende, hvis man ikke får en udredende handlingsplan for, hvordan man bedst forsøger at komme det til livs eller i det mindste få et nogenlunde velfungerende liv med terapi og medicin for at kunne leve med at have angst.

Og det skal helst opdages hurtigst muligt, så man ikke går for længe med det, så angsten virkelig kan få lov til at sætte sig kronisk.

En metode til at undersøge dette nærmere er ved, at man tager en angst test. Her kan man bagefter se, ud fra de symptomer man har eller oplevede under et anfald, om man slår ud på noget med, hvor hårdt ramt man eventuelt er af angst.

Så kan man ligge en handlingsplan derfra, hvad der skal gøres med en i form af at finde den rette behandling til en.

More articles